Наскільки в Україні популярні ставки на спорт

Наскільки в Україні популярні ставки на спорт?

Спортивні парі існують досить давно – понад три сотні років. Але протягом довгого часу вони ніяк не регулювалися. Їх важко було назвати законними. У зв’язку з цим довгий час вони залишалися в тіні. Але завдяки розвитку технологій та доступності інтернету, у ХХI столітті сфера беттінгу зробила величезний крок у своєму розвитку.

Що таке спортивний беттінг?

Слово «беттінг» походить від англійського «bet» і перекладається як ставка. Сам термін «беттінг» також був запозичений від англійського «betting». Він означає процес укладання парі в букмекерській конторі, завдяки якому людина прагне виграти кошти. Осіб, які займаються цим, називають бетторами чи гравцями.

Варто зазначити, що беттінг пов’язаний не тільки зі спортом. Робити ставки можна і на інші події. Наприклад, деякі букмекери приймають ставки на вибори глави держави, музичні змагання (Євробачення), переможців у сфері кіноіндустрії (Оскар), переможців у музичній сфері (премія Греммі) та багато інших. Були випадки, коли гральні оператори пропонували вгадати рік вторгнення інопланетян, або спрогнозувати кінець світу. Звісно, у таких видах ставок перемогти дуже складно. Це скоріше один із видів розваги. Гравці розуміють це, тому на такі події ставлять символічні суми, які зазвичай становлять 5-10$.

У сфері беттінгу завжди беруть участь дві сторони — букмекери і беттори. Перші приймають ставки, а другі намагаються виграти гроші. Варто зазначити, що у деяких випадках ставки приймають не тільки букмекерські контори. На спеціальних біржах сторонами парі є самі гравці.

Як з’явився беттінг?

Історія беттінгу сягає корінням на кілька століть назад. Здавна люди любили сперечатися і битися об заклад. Спорт почав розвиватися за часів Античності. Саме в ті часи з’явилися перші ставки. Проте офіційно беттінг народився в середині XVII століття. Хоча достеменно невідомо, в якій країні почали приймати перші парі – в Англії чи Франції.

Представники «туманного Альбіону» запевняють, що вони – родоначальники кінних перегонів. Саме на ці змагання жителі країни вперше почали робити ставки. Французи заперечують це і стверджують, що на їхній території на такі забіги заключили перше парі. Є навіть конкретні дата та місце. Першу ставку нібито було зроблено у  Булонському лісі. Сталося це 15 травня 1651 року. Хоча історики знаходили багато джерел, які свідчили про те, що в Римській імперії жителі заключали парі на перегони колісниць і бої гладіаторів. Проте точних дат не існує.

До речі, ще до того часу, як з’явилися перші букмекери, існували тоталізатори. Вони суттєво відрізнялися від букмекерських контор, хоча принцип роботи дещо подібний. Організатори таких тоталізаторів приймали ставки від всіх бажаючих. Після закінчення події всі кошти розподілялися серед тих учасників, які вгадали результат. У ті часи не існувало прогнозів. Тож перемогти у тоталізаторі було досить складно.
Як з'явився беттінг

Беттінг в Україні

В Україні беттінг завжди був популярним. На початку ХХI століття люди проводили досить багато часу в наземних пунктах прийому ставок. Це були невеликі приміщення, в яких однодумці обмінювалися корисною інформацією, переглядали тв-трансляції спортивних подій і заключали парі. В цей час вже існували такі популярні зараз букмекери як:Parimatch,«Фаворит» і «Марафонбет». Саме вони зуміли вижити і зараз продовжують приймати ставки. Щоправда, зараз вони це роблять в онлайн-форматі. Інші букмекери, такі як «Світ ставок», «Ягуар», «Карпати» на жаль канули в лету.

В 2020 році українська сфера беттінгу отримала новий поштовх. Влада нашої країни вирішили легалізувати ставки на спорт. Першим букмекером який отримав українську ліцензію став Parimatch. Його приклад наслідували Vbet і «Фан-Спорт». Тож тепер в Україні три легальні букмекерські контори. Ця кількість могла би бути набагато більшою, проте на заваді стала війна. Гральні оператори зайняли вичікуючу позицію і чекають завершення бойових дій. Цілком ймовірно, що після закінчення війни в Україні з’являться кілька нових ліцензійних букмекерів.

Декілька місяців тому такі світові гіганти як Bwin, Ladbrokes, Sportingbet розглядали можливість виходу на український ринок. Можливо, через деякий любителі ставок на спорт в нашій країні зможуть користуватися послугами букмекерів зі світовим ім’ям.

Види спорту на які ставлять українці?

Найбільш популярним видом спорту в Україні вважається футбол. Чемпіонат світу, чемпіонат Європи, Ліга чемпіонів, Ліга Європи, АПЛ, італійська Серія А, німецька Бундесліга, іспанська Ла Ліга, УПЛ — це ті змагання, які користуються найбільшою популярністю в Україні. Беттори охоче ставлять на переможця матчу, азіатський гандикап,а також тотал забитих м’ячів. Проте існують і такі групи бетторів, які у своїх парі намагаються вгадати авторів забитих м’ячів, або точний рахунок поєдинку.

Друге місце в списку українських любителів ставок мабуть займає теніс. У змаганнях жінок наша країна представлена Еліною Світоліною, Ангеліною Калініною, Мартою Костюк і Даяною Ястремською. Всі ці теннісистки входять у топ-100 рейтингу WTA. У змаганнях чоловіків Україна зараз переживає не найкращі часи. В топ-100 класифікації ATP немає жодного українця. Проте свого часу весь світ захоплювався грою Андрія Медведєва, Олександра Долгополова і Сергія Стаховського. Цілком ймовірно, що зовсім скоро Україна буде представлена у топ-100 рейтингу ATP.

Також громадяни нашої країни охоче ставлять на заокеанські змагання. Особливою популярністю користуються НБА і НХЛ. Багато представників у цих лігах у нас немає. Тож поки що українським бетторам можна спостерігати, а також заключати парі на успіхи Алекса Леня, Святослава Михайлюка і Артура Чолача.