Чим закінчиться війна України і Росії

Чим закінчиться війна України і Росії?

24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін оголосив про початок війни проти України, назвавши її “спеціальною військовою операцією на Донбасі”. Це може спричинити велику гуманітарну катастрофу, яка може досягти неймовірних масштабів. Кожний день нескінченний потік біженців прямує у країни Європи, а над Росією все нижче опускається залізна завіса.

Десятки тисяч українців не можуть покинути зону бойових дій

Після 2,5 тижнів війни загальна кількість біженців, які покинули Україну, наблизилась до позначки трьох мільйонів. Військове вторгнення Росії на територію цієї країни загрожує перерости у найбільшу міграційну кризу в Європі у XXI столітті.

За даними ООН, за 14 днів загинуло 549 мирних жителів, у тому числі 70 дітей, близько тисячі поранених серед цивільного населення. Хоча це досить упереджена оцінка. За інформацією української влади, тільки в одному Маріуполі загинуло близько 1,5 тисячі жителів. Військові втрати противника обчислюються тисячами, заявляють представники Росії та України. Але зупиняти війну вони поки ще не готові.

Виправити ситуацію могли б гуманітарні коридори. Їх намагаються відкривати вже досить давно. Проте десятки, сотні тисяч мирних жителів не можуть покинути міста, де ведуться бойові дії. Російська війська перешкоджають українцям безперешкодно покинути «гарячі точки». Адже цим вони хочуть викликати паніку і заставити українську владу підписати капітуляцію. Проте самі українці проти цього. Вони заявляють, що готові померти, але на будь-які поступки агресору не підуть.

Відомий лікар і телеведучий Євген Комаровський говорить про те, що існують місця, де гуманітарна катастрофа вже є реальністю — люди не можуть отримати їжу, воду та елементарну допомогу. Особливо страшна ситуація в Маріуполі. Місто практично оточене з усіх сторін російськими військами. Український батальйон «Азов» і підрозділи територіальної оборони ведуть запеклі бої з загарбниками. Вони не збираються здавати місто росіянам. Проте це не кращим чином впливає на мирних жителів. Про це Комаровський знає дуже добре, адже там у нього залишилися найближчі родичі. Вони сидять у бомбосховищі.

Президент України Володимир Зеленський щодня виступає зі зверненнями до мешканців та світової спільноти. Головне прохання до НАТО – закрити небо над Україною. Однак ці заклики досі залишаються без відповіді.

“Наші міста руйнують, наших людей обстрілюють, житлові квартали, церкви, школи, знищують усе, що забезпечує нормальне життя, і хочуть це продовжувати. Знаючи, що нові удари та жертви неминучі, НАТО свідомо приймає рішення не закривати небо над Україною”, – сказав Зеленський.

Президент Росії Володимир Путін, у свою чергу, заявив: “Будь-який дії, спрямовані на закриття неба над Україною буде нами розглядатися як участь у збройному конфлікті. Це буде створювати загрозу для життя наших військовослужбовців. У цьому випадку ми готові прийняти кардинальні рішення. Нам буде все рівно, членами якого альянсу є ті, хто нам перешкоджає”.